Pričevanja / Testimonies

plakat simulaker Razstava / Exhibition

Odprtje: torek, 18. december, 2012 ob 19. uri

Opening: Tuesday, 18th of December, 2012 at 7 pm

Lokacija / Location: Galerija Simulaker, Novo mesto

 

 

 

Pričevanja

Ob interpretaciji petih razstavljenih fotografij, ki tvorijo serijo Pričevanja, velja uvodoma poudariti, da gre za inscenirane, zrežirane podobe: končni izdelek, narejen v fotografovem ateljeju, je tako rezultat dolgotrajne in skrbne konstrukcije točno določene vizije. Takšen način dela res da izpostavlja zapleteno dialektično vprašanje resničnosti in realnega, vendar pa se v končni fazi ravno umetnikova mentalna vizija izkazuje kot edina prava referenca, kot ključna in najtrša oporna točka. Vizija kot artikulacija konkretne ideje, in s tem kot ubesedenje sporočila, se namreč ne rojeva nikjer drugje kot vdružbeni resničnosti, v katero je fotograf vpet, iz katere črpa in jo hkrati s svojim delom premišlja.

Fotografije iz serije Pričevanja so monumentalne in premišljeno zgrajene mizanscene, katerih sporočilnost je vpisana v pomenljivih detajlih, ki nam prek različnih pomenskih kodov posredujejo kondicijo sveta in družbe, kot jo vidi avtor. DK je zavezan neposredni in brezkompromisni drži, ki v središče pripovedi umešča neidentificiranega posameznika, abstraktnega slehernika, čigar vpetost v različne družbene mehanizme je pogojena z neko temeljno in vseobsegajočo konfliktnostjo, ki se kaže kot posledica zapovedovanega enoumja. Avtorjeve podobe kritično prevprašujejo represivnost družbenega ustroja in njegovih vitalnih podsistemov. S svojim simbolnim ustrojem na alegoričen način spregovorijo o sistemskem nasilju, o ujetosti in želji po osvobajanju posameznika iz spon sodobne industrializirane in spektakelske družbe, ki s svojimi ideološkimi aparati otežuje njegovo samouresničitev.

DK je na fotografskem prizorišču prisoten že več kot poldrugo desetletje. Njegov opus tvori več obsežnih, praviloma dlje časa nastajajočih ciklov, katerih rdečo nit lahko marsikdaj prepoznamo v avtorjevi tenkočutni refleksiji širše družbene stvarnosti. Serija Pričevanja, ki se zaradi svoje insceniranosti značajsko nekoliko odmika od siceršnjega opusa DK, nedvomno predstavlja enega vrhuncev avtorjevega dela, saj kljub določeni stopnji pomenske odprtosti izpostavlja njegov samosvoj avtorski credo, zavezan dosledno kritični presoji družbenega ustroja sveta, v katerem živimo.

Matjaž Brulc

 

 

Simulaker panorama – Click and drag to rotate – full screen